Leefstijlcoaching

Leefstijlcoaching

Weer goed in je vel
Welkom op mijn pagina! Je hebt de eerste stap in jouw reis gezet om weer goed in je vel te zitten. Ik zal  je meenemen in de wereld van leefstijlcoaching en wat ik daarin voor jou kan betekenen.

Waarom kiezen voor leefstijlcoaching?
Leefstijlcoaching (LSC) is een actueel onderwerp, dat je waarschijnlijk vaker voorbij hebt zien komen. Een gezonde leefstijl is belangrijk om goed te blijven functioneren. Je wilt graag zo lang mogelijk vitaal blijven en van het leven kunnen genieten. Het belang van een gezonde leefstijl is vaak ook wel bekend, alleen blijkt het in de praktijk nog best lastig te zijn om dit ook uit te voeren. Dat is waar de rol van de leefstijlcoach om de hoek komt kijken. Een coach biedt ondersteuning en handreikingen om op praktische wijze een gezondere leefstijl te bereiken. Een positieve leefstijlverandering kan uiteindelijk veel opleveren: een betere gezondheid, meer energie, geluk en vitaliteit. Daarnaast kunnen veel chronische aandoeningen en ziekten worden voorkomen door te werken aan een gezonde leefstijl.

Leefstijlcoaching is bij uitstek de beste tool om voor je eigen gezondheid te kiezen en daar actief aan te werken met een steuntje in de rug. De aandacht verschuift van zorg en ziekte naar gedrag en gezondheid. Samen met je coach ga je aan de slag met jouw eigen, op maat gemaakte traject, om bewuster te worden van wat jouw gezondheid nodig heeft. 

Wat kan ik als leefstijlcoach voor jou betekenen?
Als leefstijlcoach start ik jouw potentiële traject met een kennismakingsgesprek. Je gezondheid is een belangrijk onderwerp en de kennismaking geeft de mogelijkheid om te peilen of we met elkaar dit traject aangaan. Vervolgens brengen we de risicovolle leefstijlfactoren als eerste in kaart. Aan de hand daarvan begint het begeleidingstraject dat gericht is op een duurzame leefstijlverandering. Tijdens onze gesprekken praten we over gezonde leefgewoonten en geef ik je kennis en inzichten mee in je persoonlijke gedragspatronen. We gaan samen alle belangrijke aspecten langs: voeding, beweging, slaap, stress en ontspanning. Natuurlijk gaan we ook aan de slag met praktische handvatten en tips om gezondere keuzes in je dagelijkse leven te implementeren. In het gehele proces staat jouw blijvende gedragsverandering voorop en daarbij zal ik je bij elke stap begeleiden en adviseren.

Werkwijze
Tijdens onze kennismaking kun je vertellen wie je bent, wat jouw situatie is en wat je graag wil bereiken. Ik vertel wie ik ben en wat ik voor jou kan betekenen. Ook kun je mij vragen stellen. Als het voor ons beiden goed voelt, dan kunnen we  een coachtraject starten.

Voordat we een coachtraject ingaan, doen we een intake. Voorafgaand vul je het intakeformulier in,  Ik doe aan de hand van jouw verhaal en antwoorden een leefstijlanalyse. Hierbij staan voeding, beweging, stress, ontspanning en slaap centraal. We formuleren samen jouw doelen op het gebied van leefstijl .

Tijdens een sessie bespreken en evalueren we jouw doelen. Ook bekijken we op welke manier jij hiermee aan de slag gaat.

We gaan samen op zoek  naar de mogelijkheden en oplossingen die bij jou passen.

Ik ga het avontuur aan!
Jouw leven en gezondheid is belangrijk. Actief met je gezondheid bezig zijn kan echter als een uitdaging voelen. Leefstijlcoaching kan voor jou de uitkomst bieden om blijvende veranderingen in je gezondheid tot stand te brengen. Wil je in jezelf en je gezondheid investeren? Ga het avontuur aan met een leefstijlcoach!

Voeding
Voeden of vullen?

Vullen verwijst naar voedingsmiddelen die ons snel een vol gevoel geven, maar weinig voedingsstoffen bevatten. Dit zijn bewerkte voedingsmiddelen met veel calorieën, vet en suiker, maar weinig vezels, vitaminen en mineralen. Voorbeelden van vullende voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld witte pasta, witbrood, cornflakes en koekjes. Hoewel deze voedingsmiddelen ons een snel gevoel van verzadiging kunnen geven, bevatten ze vaak weinig voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om gezond te blijven. 

Voedzaam verwijst naar voedingsmiddelen die veel voedingsstoffen bevatten die ons lichaam nodig heeft, zoals vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen. Voedzame voedingsmiddelen zijn onbewerkt. Voorbeelden zijn groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden. Deze voedingsmiddelen zijn essentieel voor meer gezonde levensjaren. 

Beweging
Als je genoeg beweegt, heb je een kleinere kans op ziektes van je hart of bloedvaten, diabetes, somber zijn of dementie. Beweeg minimaal 2,5 uur per week actief. Bijvoorbeeld wandelen, fietsen, hardlopen, voetballen, fitness, dansen of een vechtsport.

 

Slaap
Waarom is een goede nachtrust nodig?
Slaap geeft jouw lichaam de gelegenheid om te herstellen. In je slaap verwerk je de emoties en informatie van de dag. Het vult je energie aan, verlaagt stress en herstelt je spieren en cellen. Als je goed slaapt ben je overdag scherper en voel je minder stress

Stress en ontspanning

Heb je genoeg ontspanning?

Door je stress te verlagen, verminder je  het risico op hart– en vaatziekten.

Zorg voor ontspanning.

Blijf in beweging.

Krijg voldoende slaap.

Houd uw gedachten onder controle.

Let op uw voeding en suikerinname.

Zeg een keer ‘nee’.

Investeer in je relaties. …

Doorbreek je routine.

 

Wandelcoaching
De natuur heeft heel veel gunstige effecten op ons mensen. Een van de belangrijkste is het rustgevende effect, wat o.a. blijkt uit een lagere bloeddruk en lagere hartslag. Maar de natuur heeft ook energiegevende effecten, die leiden tot meer aandacht en een betere concentratie. Tijdens wandelcoaching   gaan wij al wandelend samen het gesprek aan, je krijgt sneller inzichten en je komt eerder aan antwoorden.

MAAK VANDAAG NOG UW AFSPRAAK!